De nieuwe Europese richtlijn voor verplichte duurzaamheidsrapportage CSRD maakt voor grote ondernemingen duurzaam rapporteren net zo belangrijk als financieel rapporteren. Maar bij de start is zo’n CSRD-traject toch even een lastige puzzel.  

Wil je praktisch aan de slag met de CSRD, niet verdwalen in eindeloze pagina’s regelgeving en ook geen losse eindjes overhouden? Onze specialisten loodsen je graag door alle stappen van het traject. Neem contact op! 

Onze aanpak: in 6 stappen aan de slag 

Onze tip: ga snel aan de slag. Duurzaamheidsverslaglegging is relatief nieuw. De richtlijn is jong en moet nog vertaald worden naar de praktijk. Dat betekent dat er bij de opstart vaak hobbels te nemen zijn; dat kost tijd.  We knippen het CSRD-traject op in 6 overzichtelijke stappen. Zo kunnen we met elkaar het werk plannen en de voorgang bewaken. We delen wat we weten, zodat je bedrijf de rapportage uiteindelijk zelfstandig kan.   

Waarom CSRD 

Als samenleving staan we voor een grote verduurzamingsopgave om onze wereld leefbaar te houden. Bedrijven kunnen daaraan een grote bijdrage leveren. De CSRD heeft als doel de ontwikkeling richting een duurzamere economie te versnellen.   

De CSRD gaat over transparantie. Hoe geeft het bedrijfsmodel en de -strategie richting aan de manier waarop een bedrijf zaken doet? Waar wordt waarde toegevoegd en waar onttrokken, bij het bedrijf zelf en in de keten? Waar zitten kansen of juist risico’s?  

Zie je de rapportage als een kans, dan kan die veel opleveren. Denk aan het versterken van je positie op de arbeidsmarkt, het binden van klanten en leveranciers en het ontwikkelen van nieuwe business modellen.   

Transparantie en onderlinge vergelijkbaarheid van rapportages is belangrijk, daarom is verplichte beoordeling door de accountant een onderdeel van de richtlijn.  

CSRD geldt voor grote bedrijven. En voor … 

De CSRD geldt voor grote bedrijven. Toch krijgen ook mkb-bedrijven ermee te maken. Hoe ziet dat?  

De verplichte rapportage geldt voor: 

  • Alle beursgenoteerde bedrijven (vanaf boekjaar 2024): 
  • Alle bedrijven die voldoen aan 2 van de volgende 3 criteria (vanaf boekjaar 2025): 
  • Meer dan 250 medewerkers 
  • Meer dan 50 miljoen omzet 
  • Meer dan 25 miljoen balanstotaal 

Doordat deze bedrijven moeten rapporteren over de impact hun keten, kunnen mkb-bedrijven al vanaf 2024 informatieverzoeken krijgen over hun duurzaamheidsprestaties.  

Dus, geldt CSRD niet voor jouw bedrijf? Er zijn 2 redenen om je toch voor te bereiden:  

  • Grote bedrijven zullen aan kleinere partners in hun keten informatie opvragen rondom hun impact op mens, klimaat en milieu om in hun CSRD-verslag te verwerken.  
  • Aan mkb-bedrijven zal sowieso steeds vaker informatie over duurzaamheidsprestaties worden gevraagd, bijvoorbeeld bij een financieringsaanvraag of in een offertetraject.   

Als Hoek en Blok volgen we de regelgeving en ontwikkelingen op de voet en helpen we je graag op weg. Neem contact op met een van onze specialisten.  

Vragen?

Neem contact op met één van onze specialisten.

Lenny van Oeveren
Mail mij
Rachelle Weeda
Mail mij
Contact
Meer informatie?

Laat jouw gegevens achter en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.